Chemistry - Online Test

Q1. Oxidation state of Iron and the charge on the ligand NO in [ Fe ( H2O)5 NO] SO4 are
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q2.

Assertion : Acetamide on reaction with KOH and bromine gives acetic acid

Reason : Bromine catalyses hydrolysis of acetamide.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

both are wrong

Q3. Solid CO2 is an example of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

lattice points are occupied by CO2 molecules

Q4. Glucose ---(HCN)→ Product  ---(hydrolysis)→ Product  ---(HI + Heat)→ A, the compound A is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. For a first order reaction A → product with initial concentration x mol L−1 , has a half life period of 2.5 hours . For the same reaction with initial concentration (x/2) mol L−1 the half life is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

For a first order reaction

t1/2 = 0.693/k

t1/2 does not depend on the initial concentration and it remains constant (whatever may be the initial concentration)

t1/2 = 2.5 hrs


Q6. Aspirin is a/an
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. pH of a saturated solution of Ca(OH)2 is 9. The Solubility product ( Ksp )of Ca(OH)2
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Ca(OH)2 ↔ Ca2+ + 2OH-

Given that pH = 9

pOH = 14-9 = 5

[pOH = -log10 [OH- ]]

∴[OH- ] = 10- pOH

[OH- ]=10-5 M

Ksp =[Ca2+ ][OH- ]2

= (10-5 /2 )×(10-5 )2

=0.5 ×10-15


Q8. The metal oxide which cannot be reduced to metal by carbon is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. The molar conductivity of a 0.5 mol dm-3 solution of AgNO3 with electrolytic conductivity of 5.76 ×10−3 S cm−1 at 298 K is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Λ = κ/M ×10−3 mol−1 m3

= [( 5.76 × 10−3 S cm−1 ×10−3 ) / (0. 5)]  mol−1m3

= [(5.76 × 10−3 × 10−3 ×106 ) / (0.5)] S cm−1mol−1 cm3 .

= 11.52 S cm2 mol−1


Q10. Which of the following metals has the largest abundance in the earth’s crust?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.