CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. If l, m and n are direction cosines of the position vector OP the coordinates of P are
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If l , m and n are the direction cosines of vector denoted by  , then , the coordinates of point P are given by : lr ,mr and nr respectively.

Q2. An instructor has a question bank consisting of 300 easy True / False questions,200 difficult True / False questions, 500 easy multiple choice questions and 400 difficult multiple choice questions. If a question is selected at random from the question bank, what is the probability that it will be an easy question given that it is a multiple choice question?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

 

True/False

MCQ

Easy

300

500

 

Difficult

200

400

Total = 1400, therefore n(S) = 1400 Let A = event of getting easy question B = event of getting multiple choice question.



Q3. If ,then the value of is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Q4.  is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

limxπ2[sinx]=0[sinceπ2hxπ2+h]

Q5. limx01cosxx2 is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 (UsingL’hospital Rule ).

Q6. The degree of the equationis
Answer : Option B
Explaination / Solution:

the power of the highest order derivative i.e . is 2.hence the degree 2

Q7. Skew lines are lines in different planes which are
Answer : Option B
Explaination / Solution:

By definition : The Skew lines are lines in different planes which are neither parallel nor intersecting .

Q8. The area lying in the first quadrant and bounded by the curve y =  , the x – axis and the ordinates at x = - 2 and x = 1 is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Required area :

Q9. If  then A is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

A square matrix A for which, where n is a positive integer, is called a Nilpotent matrix.

The determinant and trace of the matrix is always Zero for a Nilpotent Matrix.

For the given matrix "A", determinant (A)=0 and trace(A)=0.


Q10. The function f (x) =  – 2 x is increasing in the interval
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 f(x) = x2- 2x
f'(x) = 2x - 2 = 2(x - 1) 
So , f( x) is increasing if 2(x-1) 0 , i.e.if x 1