UNIT 8: Physical and Chemical Equilibrium - Online Test

Q1. If Kb and Kf for a reversible reactions are 0.8 ×10–5 and 1.6 × 10–4 respectively, the value of the equilibrium constant is,
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Kb = 0.8 × 10–5

Kf = 1.6 × 10–4

Keq = Kf / Kb = 1.6X10-4 / 0.8X10-5 = 20


Q2.

At a given temperature and pressure, the equilibrium constant values for the equilibria


The relation between K1 and K2 is

Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. The equilibrium constant for a reaction at room temperature is K1 and that at 700 K is K2. If K1 > K2, then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

T1 = 25 + 273 = 298 K

T2 = 700 K


ΔHº is –ve ie., forward reaction is exothermic



Q4.

The formation of ammonia from N2(g) and H2(g) is a reversible reaction

N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) + Heat

What is the effect of increase of temperature on this equilibrium reaction
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Increase in temperature, favours the endothermic reaction,

Given that formation of NH3 is exothermic ie., the reverse reaction is endothermic.

∴ increase in temperature, shift the equilibrium to left option (c)


Q5. Solubility of carbon dioxide gas in cold water can be increased by
Answer : Option A
Explaination / Solution:


increase in pressure, favours the forward reaction.

Q6. Which one of the following is incorrect statement ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

option (a) : wrong statement

Correct statement is, for a system at equilibrium, Q = Keq


Q7.

K1 and K2 are the equilibrium constants for the reactions respectively.


What is the equilibrium constant for the reaction NO2(g) ⇌ ½N2(g) + O2(g)

Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q8.

In the equilibrium,

2A(g) ⇌ 2B(g) + C2(g)

the equilibrium concentrations of A, B and C2 at 400 K are 1 × 10–4 M, 2.0 × 10–3 M, 1.5 × 10–4 M respectively. The value of Kc for the equilibrium at 400 K is

Answer : Option A
Explaination / Solution:

 [A] = 1 × 10–4 M ;

[B] = 2 × 10–3 M

[C] = 1.5 × 10–4 M

2A (g) ⇌ 2B(g) + C2(g)



Q9. An equilibrium constant of 3.2 × 10–6 for a reaction means, the equilibrium is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Kc = [Products] / [Reactants]

3.2 x 10-6 = [Products] / [Reactants]

KC < 10-3 ; indicates

that [Reactant] >> [Product]

option (b) is correct,largely towards reverse direction.


Q10. KC/ KP for the reaction, N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

for the reaction,

N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) ;

Δng = 2 – 4 = – 2

∴ KP = KC (RT)–2

Kc/Kp = (RT)2