Inverse Trigonometric Functions - Online Test

Q1. The value of the expression sinθ+cosθ lies between
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Minimum value = and maximum value = 
Q2.  equals
Answer : Option A
Explaination / Solution:

we know that sin−1x+cos−1x=π2sin(sin−112+cos−112)=sin(π2)=1
Q3. The range of  x is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

the domain range of tan function are and R

But tan function is one one and onto only when we shrink range to (-1,1) 

Now tan function which is one and on to has domain   and range(-1,1)

hence domain and range of  function is (-1,1 ) to


Q4. If x then sin 2 θ is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 .

Q5. If  then  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:


sin−1x+cos−1x=π2cos−1x=π2−sin−1x=π2−π5=3π10.

Q6. The principal value of 
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7. t−1(21)+cot−1(13)+cot−1(−8) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q8.

 is equal to


Answer : Option B
Explaination / Solution:

cot−1x=θ⇒x=cotθ⇒cotθ=x1sin(cot−1x)=sinθ=Perp.Hyp.=1x2+1√.
Q9. is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

=.because , 
Q10. If  =  ,then x =
Answer : Option C
Explaination / Solution: