CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. If P(A) = , P(B) = and P(A ∪ B) =  find P(A|B)
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2.

 is equal to


Answer : Option B
Explaination / Solution:

cot1x=θx=cotθcotθ=x1sin(cot1x)=sinθ=Perp.Hyp.=1x2+1.
Q3.

Let f (x + y) = f(x) + f(y)  x, y  Suppose that f (6) = 5 and f ‘ (0) = 1, then f ‘ (6) is equal to


Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q4. Find the shortest distance between the lines 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The given equations can be reduced as: 


Q5. If A and B are two non-zero square matrices such that AB = 0, then
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The product of two non-zero matrices can be a zero matrix iff one of the two given matrices should be singular.

Q6. Find a particular solution of when 
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7.

The normal to the curve 2 y = 3 – at (1, 1) is


Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8. Minimize Z = x + 2y subject to x + 2y ≥ 100, 2x – y ≤ 0, 2x + y ≤ 200; x, y ≥ 0.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Objective function is Z = x + 2 y ……………………(1).
The given constraints are : x + 2y ≥ 100, 2x – y ≤ 0, 2x + y ≤ 200; x, y ≥ 0.

The corner points are obtained by drawing the lines x+2y=100, 2x-y=0 and 2x+y=200.

The points so obtained are (0,50),(20,40), (50,100) and (0,200)

Corner points

Z = x + 2y

D(0 ,50 )

100……………..(Min.)

A(20,40)

100……………………..(Min.)

B(50,100)

250

C(0,200)

400

Here , Z = 100 is minimum at ( 0, 50) and ( 20 ,40).
Minimum Z = 100 at all the points on the line segment joining the points (0, 50) and (20, 40).


Q9. The area of the smaller segment cut off from the circle  by x = 1 is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q10. In Z , the set of integers , inverse of – 7 , w.r.t. ‘ * ‘ defined by a*b = a +b + 7 for all a,b∈Z ,is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If ‘ e ‘ is the identity ,then a*e = a ⇒a + e + 7 = a ⇒ e = - 7 . Also,inverse of e is e itself. Hence , inverse of -7 is -7.