CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.

R is a relation from { 11, 12, 13} to {8, 10, 12} defined by y = x – 3. The relation =


Answer : Option B
Explaination / Solution:

R is a relation from { 11, 12, 13} to {8, 10, 12} defined by y = x – 3. The relationis given by x = y + 3,from {8, 10, 12} to { 11, 12, 13}  relation = {(8,11),(10,13)}.

Q2.  is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q3. Which of the following is different from 
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q4. In the figure which are the collinear vectors?

Answer : Option B
Explaination / Solution:

 are collinear vectors , because are parallel in direction and same magnitude.

Q5. If P (A) = 0.8, P (B) = 0.5 and P(B|A) = 0.4, find P(A ∪ B)
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q6. The principal value of 
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7. In case of strict increasing functions, slope of the tangent and hence derivative is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If f is strictly increasing function , then f ‘ (x) can be 0 also . For example , f(x) = x3 is strictly increasing , but its derivative is 0 at x = 0. As another example , take f(x) = x + cosx ; here f ‘(x) = 1 – sinx , which is either +ve or 0 and the function x + cos x is strictly increasing.

Q8. Find the shortest distance between the lines 
Answer : Option C
Explaination / Solution:





Q9. f A and B are two matrices such that A + B and AB are both defined, then
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If A and B are square matrices of same order , both operations A + B and AB are well defined.

Q10. General solution of 
Answer : Option D
Explaination / Solution: