CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. In the figure which are the Equal vectors?

Answer : Option B
Explaination / Solution:

 are equal vectors , because they have equal magnitude and same direction.

Q2. If P (A) = 0.8, P (B) = 0.5 and P(B|A) = 0.4, find P(A|B)
Answer : Option B
Explaination / Solution:

We have ,
P (A) = 0.8, P (B) = 0.5 and P(B|A) = 0.4


Q3. If  then  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:


sin1x+cos1x=π2cos1x=π2sin1x=π2π5=3π10.

Q4. If f(x) = then
Answer : Option C
Explaination / Solution:

,therefore , f is neither continuous nor differentiable at x = 0

Q5. Find the shortest distance between the lines  
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q6. If for a matrix A, where I is the identity matrix, then A equals
Answer : Option D
Explaination / Solution:





Q7. General solution of is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8.

The tangent to the parabola at the point  makes with the X – axis an angle of


Answer : Option D
Explaination / Solution:


Therefore , slope of tangent at ( 1 , ½ ) = 1. Hence , required angle is 
Q9.

The area bounded by the ellipse  and the straight line x + 3y = 3 is


Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q10. Maximize Z = 3x + 2y subject to x + 2y ≤ 10, 3x + y ≤ 15, x, y ≥ 0.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Objective function is Z = 3x + 2 y ……………………(1).
The given constraints are : x + 2y ≤ 10, 3x + y ≤ 15, x, y ≥ 0. The corner points obtained by drawing the lines 3x+y=15 and x+2y=10 graphically are (0,0),(0,5), (5,0) and (4,3).

Corner points

Z = 3x + 2y

O(0 ,0 )

0

A(5,0)

15

B(0,5)

10

C(4,3)

18……………………..(Max.)

Here , Z = 18 is maximum at ( 4, 3 )