CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Minimise Z = – 3x + 4 y subject to x + 2y ≤ 8, 3x + 2y ≤ 12, x ≥ 0, y ≥ 0.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Objective function is Z = - 3x + 4 y ……………………(1).
The given constraints are : x + 2y ≤ 8, 3x + 2y ≤ 12, x ≥ 0, y ≥ 0.

The corner points obtained by constructing the line x+2y=8 and 3x +2y = 12 are (0,0),(0,2),(3,0) and (20/19,45/19)

Corner points

Z = 5x + 3 y

O(0 , 0 )

0

B ( 2 , 0 )

10

C(  0 , 3 )

9

D ( 20/19 , 45/19 )

235/19 ……………….(Max.)

Here , Z = -12 is minimum at C ( 4 , 0 ) .


Q2. A relation R from C(complex no.) to R(real no.) is defined by x Ry iff |x| = y. Which of the following is correct?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As  i.e. x is a complex no., then.

Q3. The only integral root of the equation det. 
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The value of determinant is 0 if any two rows or column are identical and Clearly , y = 1 satisfies it. 

if we take common as 3 from C3   THEN CAnd C3 Becomes identical after puting y=1.


Q4.  dx is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

[−log| cosx|+log| sin x|]=log | tan x|+C

Q5. If a vector r   is expressed in component form as  then x, y and z are referred to as
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In r  x , y and z represents the components of along x-axis ,y-axis and z-axis respectively.
Q6. Compute P(A|B), if P(B) = 0.5 and P (A ∩ B) = 0.32
Answer : Option A
Explaination / Solution:

We have , P(B) = 0.5 and P (A ∩ B) = 0.32


Q7. The range of  x is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

the domain range of tan function are and R

But tan function is one one and onto only when we shrink range to (-1,1) 

Now tan function which is one and on to has domain   and range(-1,1)

hence domain and range of  function is (-1,1 ) to


Q8. If x + | y | = 2y , then y as a function of x is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Q9. Find the vector equations of the line that passes through the points (3, – 2, – 5), (3, – 2, 6).
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Here ,  and 
Therefore , the vector equation is :
 
i.e..

Q10. General solution of 
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Since