CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. In linear programming problems the function whose maxima or minima are to be found is called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In linear programming problems the function whose maxima or minima are to be found is called Objective function . A linear function which has to be maximised or minimised is called as the linear objective function.

Q2. f n ⩾ 2 , then the number of onto mappings or surjections that can be defined from { 1,2,3,4,………..,n} onto {1,2} is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Explanation:

The number of onto functions that can be defined from a finite set A containing n elements onto a finite set B containing 2 elements = .


Q3. The value of determinant 
Answer : Option C
Explaination / Solution:





Q4. Let f (x) =  – 4x, then
Answer : Option B
Explaination / Solution:

f (x) = x4 – 4x

f'(x) = 4(x3) - 4 = 4(x 3- 1) = 4 {(x2) + x + 1)} (x-1) 
= f ‘(x) > 0,if,(x - 1) > 0,
and f ‘(x) <0,  if (x -1 ) < 0.
So,f is decreasing on ( - ,1]

and f is increasing on [1,)


Q5. One value of ∫ f′(x) dx is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As  therefore,one value of  is f(x).

Q6. Magnitude of the vector  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

We have :    then , a=12+12+12=3
Q7. Two coins are tossed once ,where E : tail appears on one coin , F : one coin shows head. Find P(E/F).
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8.  is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q9. If f (x) = (1 – x) tan , then f(x) is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 
Q10.
Find the equation of the line which passes through the point (1, 2, 3) and is parallel to the vector.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

The equation of the line which passes through the point (1, 2, 3) and is parallel to the vector
 , let vector  and vector 
the equation of line is :
.