CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Let f (x) – log(1 + x), where x > 0, then f is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Hence decreasing function.


Q2. If dx = g (x) + C and also  dx = h(x) + D, then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Since g(x) and h(x) are integrals of the same function , therefore ; g(x) – h(x) is constant. 'OR'

[g(x)+C] - [f(x)+D]=0 => g(x) - f(x) = D-C, Which is a constant of integeration. 

 


Q3. If      are any three vectors then the correct expression for distributivity of scalar product over addition is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If      are any three vectors then the correct expression for distributivity of scalar product over addition is: 

Q4. If E and F are events then P (E ∩ F) =
Answer : Option C
Explaination / Solution:

If E and F are events then P (E ∩ F) = P (E) P (F|E), P (E) ≠ 0. By the defination of conditional probability of two events

Q5. The value of  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The value of  =

Q6.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 Does not exist.

Q7. The number of arbitrary constants in the particular solution of a differential equation of third order are:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

0 , because the particular solution is free from arbitrary constants.

Q8. If a line has the direction ratios – 18, 12, – 4, then what are its direction cosines ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If a line has the direction ratios – 18, 12, – 4, then its direction cosines are given by:


Q9. A square matrix is called an upper triangular if  for
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Upper Triangular matrix is given by : Here,  if i is greater than j.and , if I is less than j.

Q10. The area bounded by the parabola y =  + 1 and the straight line x + y = 3 is given by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The two curves parabola and the line meet where,
 3 - x =  = 0 .
Required area ;
 =