CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. If E, F and G are events with P(G) ≠ 0 then P ((E ∪ F)|G) given by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

P(EUF/G) =

                                                    =    +

                                                   =   P (E|G) + P (F|G) – P ((E ∩ F)|G)


Q2. If sin A + cos A = 1, then sin 2A is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 

1 = 1 + Sin 2A

so, Sin 2A = 0

Hence A = 0 


Q3. If f(x) = x | x | ∀x∈R, then
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Also, f'(x) 
,

Therefore f'(x) exists at all 

Further, f'(0) = 


Q4. The number of arbitrary constants in the general solution of a differential equation of fourth order are:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

4 , because the no. of arbitrary constants is equal to order of the differential equation.

Q5.
If a line makes angles  with the x, y and z – axes respectively, find its direction cosines.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

If a line makes angles  with the x, y and z – axes respectively, then the direction cosines of this line is given by :


Q6.

A square matrix A =  is called a lower triangular matrix if  for


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Lower triangular matrix is given by : Here, aij=0 , if i is less than j.and  , if i is greater than j.



Q7. Area bounded by the curves satisfying the conditions  is given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q8. In a LPP if the objective function Z = ax + by has the same maximum value on two corner points of the feasible region, then every point on the line segment joining these two points give the same
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In a LPP if the objective function Z = ax + by has the same maximum value on two corner points of the feasible region, then every point on the line segment joining these two points give the same maximum value . If the problem has multiple optimal soliutions at the corner points, then both the points will have the same (maximum or minimum)value.

Q9. The void relation ( a subset of A x A ) on a non empty set A is :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The relation { }⊂ A x A on a is surely not reflexive.However ,neither symmetry nor transitivity is contradicted .So { } is a transitive and symmetric relation on A.

Q10.
Answer : Option D
Explaination / Solution: