CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Let A = {1, 2, 3, 4, 5, 6}. Which of the following partitions of A correspond to an equivalence relation on A?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Conditions for the partition sub-sets to be an equivalence relation:

(i) The partition sub-sets must be disjoint i.e.their is no common elements between them

(ii) Their union must be equal to the main set (super-set)

Here the set A={1,2,3,4,5,6},the partition sub-sets {1,3},{2,4,5},{6} are pairwise disjoint and their union i.e. {1,3} U {2,4,5} U {6} = {1,2,3,4,5,6} = A,which is the condition for  the partition sub-sets to be an equivalence relation of the set A.


Q2. The value of the determinant 
Answer : Option B
Explaination / Solution:

since C1 And C2 are identical

=(a+b+c)x0 =0


Q3.  is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

ddx(f(x)dx)=f(x)
Q4. for vector addition which of the following is correct?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Addition of two vectors i.e. vector addition is associative. i.e. 
Q5. The conditional probability of an event E, given the occurrence of the event F lies between
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As the probability of any event always lies between 0 and 1. Therefore , 0 ≤ P (E|F) ≤ 1.

Q6. he value of is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Q7. The function f (x) = [x] is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Case 1 Let c be a real number which is not equal to any integer. for all real numbers close to c the value of the function is equal to [c]; i.e., . Also and hence the function is continuous at all real numbers not equal to integers.

Case 2 Let c be an integer. Then we can find a sufficiently small real number  such that 

This, in terms of limits mean that 

Since these limits cannot be equal to each other for any c, the function is discontinuous at every integral point.


Q8. General solution of a given differential equation
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The general solution of differential equation contains arbitrary constants equal to the order of differential equaition.

Q9. Shortest distance between is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Shortest distance between 
is given by :


Q10. Let A be any  matrix, then  can be found only when
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The product of any matrix with itself can be found only when it is a square matrix.i.e. m=n.