CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Let A = {1, 2, 3}, then the domain of the relation R = {(1, 1), (2, 3), (2, 1)} defined on A is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Since the domain is represented by the x- co ordinate of the ordered pair ( x , y ).Therefore, domain of the given relation is { 1 , 2 }.

Q2.  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q3. Negative of a Vectora is a
Answer : Option C
Explaination / Solution:

egative of is equal to -a , i.e. A vector whose magnitude is the same as that of a ,but direction is opposite to that of a.

Q4. If P(A) =, P(B) = and P(A ∪ B) = find P(A∩B)
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q5. The period of the function f(x)=cos 4x + tan 3x is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

f(π)=(cos4π+tan3π)gives the same value as f (0) .Therefore,the period of the function is π

Q6. The function f (x) = 1 + | sin x l is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

  is not derivable at those x for which  is continuous everywhere (being the sum of two continuous functions)
Q7. What is the order of differential equation : 
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Order = 3.Since the third derivative is the highest derivative present in the equation. i.e.
Q8.
Cartesian equation of a line that passes through two points and  is

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Cartesian equation of a line that passes through two points  and is given by : .

Q9. The area enclosed by the curve is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The area of the standard ellipse is given by ;πab. Here , a = 5 and b = 4 Therefore , the area of curve is π(5)(4)=20π.

Q10.

If A and B are invertible matrices of the same order, then is equal to


Answer : Option C
Explaination / Solution:

By the property of inverse is equal to .