CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.

Let ( be a partition of a sample space and suppose that each of  has nonzero probability. Let A be any event associated with S,then


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let {E1, E2, ...,En) be a partition of a sample space and suppose that each of E1, E2, ..., En has nonzero probability. Let A be any event associated with S,then P(A) = P(E1) P (A|E1) + P (E2) P (A|E2) + ... + P (En) P(A|En) .by addition law of probability.

Q2. If is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q3.

 is equal to


Answer : Option B
Explaination / Solution:

limx0tanxlog(1+x)=limx0tanxxxlog(1+x)=limx0tanxx.limx011xlog(1+x)=1.11=1
Q4. Determine order and degree (if defined) of 
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Order = 2 , degree = 1 .Since the highest derivative term is  and its power is 1

Q5. Vector equation of a line that passes through two points whose position vectors are  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Vector equation of a line that passes through two points whose position vectors are  is given by:  

Q6. The area bounded by the curve  and the x –axis is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The given curve consists of two straight lines x + y = 1 ( x ≥ 0 )and -x + y = 1 ( x < 0 )
Required area :
 = == = 1sq.unit 

Q7. If is a square root of the  identity matrix, then a, b, c satisfy the relation
Answer : Option B
Explaination / Solution:

acbaacba=1001a2+bc=1
Q8.

At (0, 0) the curve 


Answer : Option D
Explaination / Solution:

 and hence the tangent to the curve at ( 0 , 0 ) makes an angle of  with +ve X-axis.

Q9. The determinant 
Answer : Option B
Explaination / Solution:




Q10. In Corner point method for solving a linear programming problem one finds the feasible region of the linear programming problem ,determines its corner points and evaluates the objective function Z = ax + by at each corner point. If M and m respectively be the largest and smallest values at corner points then
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In Corner point method for solving a linear programming problem one finds the feasible region of the linear programming problem ,determines its corner points and evaluates the objective function Z = ax + by at each corner point. If Mand m respectively be the largest and smallest values at corner points then If the feasible region is bounded, M and m respectively are the maximum and minimum values of the objective function .