CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. A maximum or a minimum may not exist for a linear programming problem if
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A maximum or a minimum may not exist for a linear programming problem if The feasible region is unbounded .

Q2. Let A = {1, 2, 3}, then the relation R = {(1, 1), (2, 2), (1, 3)} on A is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The given relation is not reflexive , as (3,3)∉R, The given relation is not symmetric , as (1,3)∈ R , but (3,1) ∉R, , The given relation is transitive as (1,1) )∈ R and (1,3) )∈R.

Q3. (cot x) dx is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q4. Coinitial Vectors are
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Two vectors whose initial point is same are called co- initial vectors.

Q5. If E and F are independent, then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

we know that  

If E and F are independent, then P(E/F) = P(E)  and P(F/E) = P(F)

P (E ∩ F) = P (E) P (F).


Q6. The period of the function f(x)=tan3x is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

, as the period of tanx = 
Q7.

 is equal to


Answer : Option D
Explaination / Solution:

  ( using L’Hospital Rule)

Q8. Determine order and degree (if defined) of  + 3s = 0
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Order = 2 , degree = 1.Since the equation has  as the highest derivative term.its order is 2 and its index is 1

Q9. Vector equation of a line that passes through the given point whose position vector is     and parallel to a given vector    is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Vector equation of a line that passes through the given point whose position vector is    and parallel to a given vector     is given by : 

Q10.

The area enclosed by the curve  is


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Required area :
$= ==