CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The unit vector in the direction of a given vectoris denoted by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

, is called the unit vector of a given vector  in the direction of 
Q2. If A and B are events such that P(A|B) = P(B|A), then
Answer : Option B
Explaination / Solution:

It is given that :

Q3. tan x is periodic with period
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The values of tanx repeats after an interval of π.

Q4. If k be an integer, then  (x –[x])
Answer : Option C
Explaination / Solution:

 = k - (k - 1) = 1 for all 
Q5. Determine order and degree (if defined) of y’ + 5y = 0
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Order = 1 , degree = 1. Since the equation has the highest derivative as y' and its power is 1

Q6. If  and  are the direction ratios of two lines and  is the acute angle between the two lines; then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If  and  are the direction ratios of two lines and  is the acute angle between the two lines; then , the cosine of the angle between these two lines is given by : 

Q7.

The area of the figure bounded by the curve , the x – axis and the straight line x = e is


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Required area :
$ = - = 1

Q8. The order of [x y z] is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 [A]1 x 1 . ( where ; matrix A denotes the product of three given matrices.)

Q9. The function f(x) =  is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

f(x)=ddx(tan1x)
Therefore , f is strictly increasing  on R

Q10. If A ,B andC be the three square matrices such that A = B + C , then Det A is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Because , if A=B+C then |A|=|B+C|