CBSE 12TH CHEMISTRY - Online Test

Q1.
In the catalyzed decomposition of benzene diazonium chloride,

Half life period is found to be independent of the initial concentration of the reactant. After 10 min, the volume of  gas collected is 10 L and after the reaction is complete, it is 50 L. Hence, the rate constant of the reaction(in min ) is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q2. Which type of a property is the Brownian movement of colloidal solution?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Movement is always a mechanical property.

Q3. Phospholipid is.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Phospholipid is esters of glycerol with phosphoric acid.

Q4.

What is the correct order of reactivity of alcohols in the following reaction?


Answer : Option B
Explaination / Solution:

The mixture of HCl and ZnCl2 is called the Lucas Reagent. Secondary and tertiary alcohols react via the SN1 mechanism with the Lucas reagent. The ZnCl2 coordinates to the hydroxyl oxygen, and this generates a far superior leaving group.

When alcohols react with a hydrogen halide, a substitution occurs, producing an alkyl halide and water:

Scope of Reaction: The order of reactivity of alcohols is 3° > 2° > 1°


Q5. The molarity of 900 g of water is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

M=900/18 as density of water is 1g/ml.

Q6. Arrange the following in order of increasing basicity: aniline, p – nitroaniline, p – toluidine,and p – methoxyaniline
Answer : Option C
Explaination / Solution:

-OMe group at para position will increase the basicity more than-CH3 group at para position. While presence of –NO2at  para position will decrease the basicity.

Q7. Which among the following is not a basic flux?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

SiO2 is acidic flux because Si is non metal.
Q8. Which is used to produce smoke screens?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Calcium phosphide is used to produce smoke screen.

Q9. When heated to high temperature, ferromagnetic substance changes to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Ferromagnetic substances changes to paramagnetic substance

Q10. Dacron is manufactured by heating a mixture of ethylene glycol and terephthalic acid with one of the Conditions given below.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Dacron is manufactured by heating a mixture of ethylene glycol and terephthalic acid at 420 to 460K in presence of SnO3 as catalyst.