CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.   is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q2. If a, 4, b are in A.P.; a, 2, b are in G.P.; then a, 1, b are in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As a,4,b are in AP so, ................(i)

Also a,2,b are in GP so, ab = 4...................(ii)

from (i) and (ii)


hence a, 1 , b are in HP


Q3. The mean of 5 observations is 4.4. If three observations are 1,2 and 6 and the difference of the other two is 5, then the other two observations are:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let other two numbers be and 

Mean (x) = 4.4 = 

this gives ......(1) 

Also,        ........(2) 

Therefore from (1) and (2)

 x = 9 and  y = 4         


Q4. The equation represents all lines through the point  except the line
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The vertical lines which are parallel to Y axis has undefined slopes. Hence the slope of the line 'm' will be undefined.

Therefore the above equation of the line will represent all lines through () except the line parallel to Y- axis


Q5. Let p and q be two prepositions given by p : I take medicine, q : I can sleep then ,the compound statement ∼p→q means
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. The greatest positive integer , which divides n ( n + 1 ) ( n + 2 ) ( n + 3 ) for all n ∈N , is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

If n = 1 then the statement becomes 1x2x3x4= 24 : the consecutive natural numbers when substituted will be multiples of 24.

Q7. If (x-a)+ (y-b)= c2 represents a circle, then
Answer : Option D
Explaination / Solution:

(x-a)+ (y-b)= c2  here (a,b) is center and c is the radius

and radius cannot be zero because if radius is zero it will become a point or degenerate circle so c0.


Q8. The number of arrangements of n different things taken r at a time which exclude a particular thing is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The number of arrangements of n different things taken r at a time which exclude a particular thing is n-1P = P(n-1,r)

Q9. In a triangle ABC,  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q10. If the direction cosines of a straight line are < k , k , k > , then what will be the value of k
Answer : Option B
Explaination / Solution:

We know that if  l , m , n are direction cosines of a lines then l2+m2 +n2= 1

 so,  k2 + k2 +k2 = 1 

       3 k2 = 1

       k2 = 1/3 

taking squareroot on both sides , we have