CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Let p and q be two prepositions given by p : I take only bread and butter in breakfast. q : I do not take anything in breakfast. Then , the compound proposition “ I take only bread and butter in breakfast or I do not take anything “ is represented by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

and is replaced by ∧ or is replaced by ∨

Q2. is divisible by ( x - y ) for 
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Replacing n by 1,2,3... we get the expression with the factor ( x - y ).Hence it is divisible by ( x - y ).

Q3. Circumcentre of the triangle, whose vertices are (0, 0), (6, 0) and (0, 4) is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

circumcentre of a right angled triangle ABC right angled at A is  as circumcentre of right angled triangle lies on the mid pont of the hypotenuse.

so mid point of BC=(,) i.e.(3,2)


Q4. The number of arrangements of n different things taken r at a time which include a particular thing is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The number of arrangements of n different things taken r at a time which include a particular thing is r n-1Pr-1 = rP(n-1,r-1)

Q5. The perimeter of a triangle ABC is 6 times the arithmetic mean of the sines of its angles. If the side b is 2, then the angle B is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Now when


Q6. the numbers 3, 4 , 5 can be
Answer : Option C
Explaination / Solution:

the numbers 3, 4 , 5 can be direction ratio of any line these not satisfying any other option

Q7. Let A = { 1,2,3,4} , B = { 2,3,4,5,6 } , then (A∩B)(A∩B)is equal to :
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q8. Let x,y∈R, then x + iy is a non real complex number if
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If a complex number has to be a non real complex number then its imaginary part should not be zero ⇒iy≠0⇒y≠0

Q9. The exponent of  x occurring in the  term of expansion of  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q10.

What is the solution set for 


Answer : Option B
Explaination / Solution:


Multiplying throughout  by 2,we get


So solution set is ( - 6 , 0 )