CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The solution set for ( x + 3 ) + 4 > − 2x + 5:
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2. The sum of first four terms of an A. P. is 56 and sum of last four terms is 112. If the first term is 11, then the number of terms is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. If the mean of the squares of first n natural numbers be 11, then n is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q4. The area of the triangle whose sides are along the lines x = 0 , y = 0 and 4x + 5y = 20 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The equation 4x + 5y = 20 can be written as + = 1

This implies the intercepts cut by this line on the X and Y axes  are 5 and 4 respectively.

Hence the area of the triangle is 1/2 [ 5 x 4] = 10 square units


Q5. Which of the following statement is a tautology
Answer : Option B
Explaination / Solution:

   Since 


Hence tautology


Q6. The number of tangents to the circle through the point ( - 1, 2) is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The given equation of the circle can be written as 

(x-1)2 - 1 + (y- 2)2 - 4 = 0

(x - 1)2 + (y + 2)2 = 5

This implies the radius is  and the centre is (1,-2)

The given point is (-1,2)

The distance between the centre of the  circle and the given point is

 = 

Sice this is greater than the radius, the point lies outside the circle. Hence two tangents can be drawn.


Q7. Let that  for all natural numbers n. also , if P ( m ) is true , m  N , then we conclude that
Answer : Option D
Explaination / Solution:

This criteria is from the basic principle of mathematical induction.

Q8. In a triangle ABC, cosec A (sin B cos C + cos B sin C) equals
Answer : Option D
Explaination / Solution:

cosecA(sinBcosC+cosBsinC)=cosecA.sin(B+C)[A+B+C=π]=sin(B+C)sinA=sin(πA)sinA=sinAsinA=1
Q9. The number of ways in which n ties can be selected from a rack displaying 3n different ties is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The number of selections of r objects from the given n objects is denoted by  and we have  

Now n ties can be selected from a rack displaying 3n different ties in      different ways


Q10. The number of spheres of a given radius r and touching the coordinate axes is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.