CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The proposition (p→∼p)∧(∼p→p) is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

   definition of 

Hence F


Q2.

The centre of a circle passing through the points (0, 0), (1, 0) and touching the circle  is


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Since the circle passes through (0,0) the equation reduces to 

c= 0 -----(1)

Since it passes through (1,0),

1 + 2g + c = 0

This implies g = -1/2

Since the circle touches the circle x2 + y2 = 9, their radii should be equal

2 = 3

Substituting the values and simplifying we get f = 

Hence the centre is (1/2, )


Q3.

Let  is a prime number . then :


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since when n = 41 we have , which is not a prime number.
Q4. The value of tan  - cot  is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q5. The number of distinguishable ways in which the 4 faces of a regular tetrahedron can be painted with 4 different colours is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

We have a regular tetrahedron has 4 faces and we have to colour it with 4 different colours in  ways.

But in this we will be getting many overcountings .

We have there are 12 ways in which we can orient a regular tetrahedron  

Hence the number of distinct ways of colouring a regular tetrahedron  with 4 different colours is 

 


Q6. The locus of the equation xy + yz = 0 is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. If  then  is equal to:
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q8. The coefficient of  in the binomial expansion of   is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q9. If n (A ) =3 and n ( B ) = 6 and A⊆ B , then n(A∩B) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. If k be an integer, then  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution: