CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Which of the following is not a measure of central tendency :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

meausre of central tendencies give the middle most or average value whereas range gives the difference between highest and lowest value.

Q2. The lines y = mx , y + 2x = 0 , y = 2x + λ and y = - mx + λ form a rhombus if m =
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Rhombus is a parallelogram in which the opposite sides are equaland parallel.

Therefore the lines y = mx and y = -2x are parallel, similarly y = 2x+  and y = -mx +  are parallel.

If two lines are equal, then their slopes are qual

This implies  m = -2


Q3. Which of the following is not a proposition ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The above statement is a fact and the other options are mathematical statements which are proposition .

Q4. Three normals to the parabola  are drawn through a point (c, 0) then
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The equation of the normal to a parabola y2 = 4ax is

y = mx -2am - am3

Hence the equation of the normal to the given parabola y2 = x is 

mx - 

Since it passes throught (c,0)

mc - = 0

on solving we  get 

m = 0 or m2 = 4(c-1/2)

If m = 0 then the equation of the normal is y = 0

If m2 0, then  4(c-1/2) 0

Hence c-1/2 0 or c > 1/2


Q5.

If is divisible by 9 for all n  N , then the least positive integral value of k is :


Answer : Option C
Explaination / Solution:

When n = 1 we have 58. Given that the expression is divisible by 9 . Hence the least value of k will be 5,so that the value becomes 63 which is divisible by 9.

Q6. In a triangle ABC, a = 13, b = 14, c = 15; then the radius of the incircle r of triangle ABC=
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q7.

If  then n is


Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q8. The line  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The line  is parallel to Z- axis  as here value of x and y is fixed . Here whatever be the value of z ,  x and y will be fixed So it represent a plane parallel to Z axis

Q9. he locus of the equation  is
Answer : Option A
Explaination / Solution:


We have this is a circle with centre (1/4,0) and radius =1/4.

Q10. 5th term from the end in the expansion of  is 
Answer : Option D
Explaination / Solution: