CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. If p→(q∨r) is false , then the truth values of p , q , r are respectively
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 = F



qVr=F implies both q and r must be F.HenceT,F,F


Q2. For each n  N ,  is divisible by :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

when n = 1 the value is 8 which is the multiple pf 8.

Q3. The equation  represents a
Answer : Option C
Explaination / Solution:

On factorizing the given equation we get x-4y=0 and x-3y=0, which represents a pair of intersecting straight lines. Since the product of their slopes is not equal to -1, they are non perpendicular.

Q4. The largest value of sin θcosθ is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

sinθcosθ=12.2sinθcosθ=12.sin2θButthemaximumvalueofsin2θis1.Sothemaximumvalueofsinθcosθ=12
Q5. The number of all three digit even numbers such that if 5 is one of the digits then next digit is 7 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

You have two different kinds of such three-digit even numbers.First is  5 at the hundred'splace and  second 5 is not at the hundred'splace

  •  In first case no is of the form 57x, where x is the unit's digit ,which can  be 0,2,4,6,8 which is just 5 possibilities.Hence the no of possibilities in this case is 1x1x5=5

  • In second case the hundred's digit can be 1,2,3,,4,,6,7,8,or,9 which is 8 ways and the ten's digit  can be  any of the 9 numbers and unit digit can be any of the 5 even numbers .Therfore the no: of ways  will be 8×9×5=360

So total we  have 360 + 5 = 365 possibilities.


Q6. The plane x = 0 divides the join of ( - 2 , 3 , 4 ) in the ratio
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. The equation | 4z − 1 | = 4 | z − 5 | represents :
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Squaring on both sides we get

We have x= a constant is a straight line parallel to Y-axis.

Q8. Coefficient of  in the expansion of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q9. If A = { 1,2,3 } , and B = { 1,3,5,7 } , then A∪B=
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. {4,5,6} is the solution set of
Answer : Option D
Explaination / Solution:


Hence solution set of the system is