CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The mean weight of a group of 10 items is 28 and that of another group of n items is 35.The mean of combined group of 10 + n items is found to be 30. The value of n is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

sum of weights of 10 items =280

sum of weights of n items = 35n

so, sum of weights of ( 10 + n) items = 280 + 35n

so ,mean = (280 + 35 n) / ( 10 + n)

30(10 + n ) = 280 + 35n 

solving we get, n = 4

 


Q2. The perpendicular distance of the origin from the line 3x +4y + 1 = 0 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The perpendicular distance from the origin to the line is given by 

For the given line c = 1, A = 3 and B = 4 and since it passes through the origin,

Sustituting the values we get,

 = 1/5


Q3. ∼(p∧q) is logically equivalent to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

∼(p∧q)≡∼p∨∼q De Morgan's law

Q4. For each n  N , is divisible by :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

When n = 1 we have 391 which is divisible by 17.

Q5. The angle between the tangents drawn from the origin to the circle =  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The angle between the Radius and tangent is 900

Q6. In any ΔABC,ΔABC, the expression (a + b + c) (a + b – c) (b + c – a) (c + a – b) is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q7. The number of significant numbers which can be formed by using any number of the digits 0, 1, 2, 3, 4 but using each not more than once in each number is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Case 1: for 5 digit numbers Ten Tens thousands place can be occupied in 4 ways since 0 cannot be suitable. For ones place remaining 4 numbers ( since repetition is not allowed ) can be occupied in 4 ways : and the tens place in 3 ways and hundreds place in 2 ways and the thousands place in 1 way. Hence the total number of ways is 4x1x4x2x3= 96.

t ththhto
41234

Case 2: for 4 digit numbers thousands place can be occupied in 4 ways since 0 cannot be suitable. For ones place remaining 4 numbers ( since repetition is not allowed ) can be occupied in 4 ways : and the tens place in 3 ways and hundreds place in 2 ways . Hence the total number of ways is 4x4x2x3= 96.

thhto
4234

Case 3: for 3digit numbers hundreds place can be occupied in 4 ways since 0 cannot be suitable. For ones place remaining 4 numbers ( since repetition is not allowed ) can be occupied in 4 ways : and the tens place in 3 ways  Hence the total number of ways is 4x4x3= 48

Case 4: for 2 digit numbers Tens place can be occupied in 4 ways since 0 cannot be suitable. For ones place remaining 4 numbers ( since repetition is not allowed ) can be occupied. Hence the total number of ways is 4x4=16.

Case 5: For single digit in 4 ways .

Hence 96 + 96 + 48+ 16+4 = 260


Q8. A point ( x , y , z ) moves parallel to X- axis . Which of the three variables x , y , z remain fixed ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A point ( x , y , z ) moves parallel to X- axis then value of x will vary and remaining will be fixed

Q9. If If  is a non real cube root of unity and then a and b are respectively the numbers :
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. If A and B are not disjoint Set , then n (A∪B) is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution: