CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The eccentricity of  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Given equation is 3x2 + 4y2 = 24

dividing throught by 24 we get,

 +  = 1

This implies a2 = 8 and b2 = 6

e =  =


Q2. ABC is an equilateral triangle of each side a (> 0). The inradius of the triangle is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. In how many ways can a mixed doubles tennis game be arranged from a group of 10 players consisting of 6 men and 4 women
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A team of 4 players are to be selected.

2 out of 6 men can be done in 6C2 ways. 2 out of 4 women can be done in 4C2ways. 

So the number of ways to select 4 players is 6C24C2= 90.

Now we can arrange these people to form  mixed doubles.

 If M1,M2,W1,W2, are the 4 members selected then one team can be chosen as   in 2 different ways 

Therefore the required number of arrangements= 90x2 = 180.


Q4. The equation ( x – 1 ) ( x – 2 ) = 0 represents , in three dimensional space , a
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The equation ( x – 1 ) ( x – 2 ) = 0 represents , in three dimensional space , a pair of parallel planes

( x – 1 ) ( x – 2 ) = 0    => ( x – 1 )=0  ,   ( x – 2 ) = 0

          x =1 and x=2 

According to the equation ax +by +cz = d and by the formula we have both the planes represent pair of parallel planes

 


Q5. up to 1001 terms is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q6. If A and B are disjoint Set , then n ( A∪B) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7. Find the 7th term of 
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8. Solve the inequality 3 − 2x ≤ 9
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q9. Ltx01x
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q10. Sum of first 5 terms of an A.P. is one fourth of the sum of next five terms. If the first term = 2, then the common difference of the A.P. is
Answer : Option D
Explaination / Solution: