CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q2. If a, b , c are in A.P. and also  are in A. P., then
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. S.D. of a data is 6. When each observation is increased by 1, then the S.D. of new data is
Answer : Option D
Explaination / Solution:


so it depends only on number of observations not on individual observations.


Q4. The distance between the parallel lines 4x + 3y + 11 = 0 and 8x + 6y = 15 is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Distance between two parallel lines is given by 

c1 = 2 x 11 = 22 and c2 = 15 and A = 8 and B = 6

Now substituting the values we get

 = 7/10

 


Q5. Negation of the statement ∼p→(q∨r) is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

rules of negation ∼(p→q)≡p∧∼q Hence ∼p∧(∼q∧∼r)

Q6. For each  is divisible by :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

When n = 1 we have a + b.And the subsequent substitution of n as 2,3,... will result in the expression whose factor is a + b.

Q7. The eccentricity of the conic  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Given 9x2 - 16y2 = 144

Dividing throughout by 144 we get,

 -  = 1

This implies a2 = 16 and b2 = 9

e =  = 


Q8.

If cos A + cos B = 4, then the sides of the triangle ABC are in


Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q9. A lady arranges a dinner party for 6 guests .The number of ways in which they may be selected from among 10 friends if 2 of the friends will not attend the party together is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let the friends be A,B,C,D,E,F,G,H,I , J and assume A and B will not battend together

Case 1 : Both of them will not attend the party : Now we have to select the 6 guests from the remaing 8 members 

 Then no of ways is 8C6 = 28 ways.

Case 2 : Either of them are selected for the party :Now we have to select the 5 guests from the remaing 8 members and  one from A and B

Then the no of ways = 2C1 x 8C5 =112 ways.

Therefore total number of ways is 28+ 112 = 140 ways,


Q10. The line x = 1 , y = 2 is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.