CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The Mode of the following items is 0,1,6,7,2,3,7,6,6,2,6,0,5,6,0.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

6 is the most frequent value here.

Q2. The line passing through ( 1, 1 ) and parallel to the line 2x – 3y + 5 = 0 is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The required line is parallel to the given line, hence it has same slope

Therefore the equation of the required line is 2x-3y+k=0

Since it passes through (1,1)

2(1) - 3(1) +k = 0

Therefore k=1

Hence the equation of the required line is 2x - 3y + 1=0


Q3. If the inverse of implication p→q is defined as ∼p→∼q , then the inverse of proposition (p∧∼q)→r is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

as given the rule of inverse in question it becomes ∼(p∧∼q)→∼r =(∼p∨q)→∼r

Q4. The statement  is true for all
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since if n = 1 we have 3>4, which is not true . If n = 2 then 9>8, which is true.

Q5. Which one of the following lines is farthest from the centre of the circle 
Answer : Option D
Explaination / Solution:


after completing the square,we get 

so center is (0,0) and equation of given line is  by applying  formula of distance of a point from a given line i.e.,  where(x1,y1) are the coordinates of point and A and B are coefficient of x,y in given line so d = 
  which is greatest.
Q6. In a ΔABCΔABC , if a sin A = b sin B then the triangle is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Hence the triangle is  isosceles.


Q7. The letters of the word ‘SOCIETY’ are arranged in such a manner that the vowels and consonants occur alternately, the number of different words so obtained is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

there are four consonants and 3 vowels, therefore 3! * 4!

Q8. The distance of the point ( x , y , z ) from the XY –plane is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let L be the foot of perpendicular segment from the point P (x,y,z) on XY plane 

Now since L is the foot of perpendicular  on XY plane so z coordinate will be zero so the point L will be (x,y,0)

then distance between these two will be    =   = |z|


Q9. If |z−2|=|z−6| then locus of z is given by :
Answer : Option D
Explaination / Solution:


We have any line of the form x=a constant is a line parallel to Y-axis.


Q10. If A ⊆B , then A∪B is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A ⊆B refers to A set is contained in the Set B.So Set B is bigger.So union the sets will be B