CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.

 is a circle. The points (0, 0) and ( 1, 8) lie


Answer : Option B
Explaination / Solution:


so the center is (3,-4) and radius is 6 units.
distance between center and (0,0) is  units which is less than the radius so it lies inside the circle
whereas the distance between center and (1,8) is  which is greater than the radius so it lies outside the circle

Q2. 4 boys and 4 girls are to be seated in a row. The number of ways in which this can be done, if the boys and girls sit alternately, is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

there are 4 boys and 4 girls and the row can start either with a boy or girl, therefore the number of ways are 4! x 4! x 2

Q3.

If the sides of a triangle be 2x + 1, - 1 and x2 +x +1, then the greatest angle is


Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4. In three dimensional space, locus of the equation  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

If ω is a cube root of unity , then upto 2n factors is


Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q6. If A ⊆B , then A∩B is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A ⊆B means Set A is contained in the set B.So common region is The Set A

Q7. The coefficient of   in the expansion of  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q8. Find all pairs of consecutive odd natural numbers, both of which are larger than 10, such that their sum is less than 40.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let the consecutive odd natural numbers be x and x+2.

According to the question , x>10 and  

Now 

Hence the maximum value of x is 17 and minimum value is 11.

So the possible pairs of odd natural numbers are ( 11 , 13 ) , ( 13 , 15 ) , ( 15 , 17 ) , ( 17 , 19 )


Q9. Let then for f to be continuous at x = 0, f (0) must be equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q10. The number of numbers between n and  which are divisible by n is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.