CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q2.

For what value of b, will the roots of the equation cos x = b,  when arranged in ascending order of their magnitudes, form an A.P?


Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q3. Which one of the following average is most affected of extreme observations ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As A/M is calculated as the sum of all the observations divided by number of observations, so it is affected by if there is any change in the outliers

Q4. The equation of the line which passes through the point ( 1 , - 2 ) and cuts off equal intercepts from the axis is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let the equation of the line which has equal intercepts be 

 +  =1

Substituting the values for x and y

1 -2 =a

Therefore a = -1

Hence the equation of the line is x+y+1=0


Q5. The logically equivalent propositions of p↔q is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

p↔q≡(p→q)∧(q→p)

Q6.  is divisible by 64 for all
Answer : Option A
Explaination / Solution:

when n = 1 the value is 64. By induction process the consecutive replacement of n = 2,3,4....will be multiples of 64.

Q7. The equation  represents a circle only if
Answer : Option D
Explaination / Solution:

recalling the general form of a circle as

(i) It is a quadratic equation in both x and y.

(ii) Coefficient of   = Coefficient of    .

(iii) There is no term containing xy i.e., the coefficient of xy is zero.

(iv) radius is  

To satisfy (i) and (ii) condition we have  

To satisfy (iii) condition we have 

To satisfy (iv) and as we cant have neagtive sign in root so 


Q8. The sum of all the numbers which can be formed by using the digits 1 , 3 , 5 , 7 ,9 all at a time and which have no digit repeated is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

First we will fix any one digit in a fixed position .Then we have the remaining 4 digits can be arranged in 4! different ways.

Which means each of the five digits can appear in each of the five places in  4! times.

Hence the sum of the digits in each position is 

Now to find the sum  of these numbers formed we have to consider the place values  for these digits

So the sum of all the numbers which can be formed by using the digits 1 , 3 , 5 , 7 ,9=

 


Q9.

is equal to


Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q10.
The graph of the equation  in the three dimensional space is

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.