CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Which of the following is true for the propositions p and q ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

only F∨F≡F Hence ∼F≡T

Q2. A student was asked to prove a statement P ( n ) by method of induction . He proved that P ( 3 ) is true and that P(n)⇒P(n+1) for all natural numbers n . On the basis of this the criteria applied on n for P ( n ) to be true
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Since by the principle of mathematical induction if p( n ) is true for n = 3 then that will be the minimum point to be considered for the process.Also that P ( n ) ⇒P(n+1)

Q3. The value of k, such that the equation   represents a point circle, is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


which gives radius  for a point circle radius should be zero.
hence 
solving which we get k=

Q4. A fair dice is rolled n times. The number of all the possible outcomes is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

each time there are 6 possibilities, therefore for n times there are 6n  possibilities.

Q5. If then cot B + cot C - cot A =
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q6. The equation xy = 0 in three dimensional space represents
Answer : Option B
Explaination / Solution:

since xy=0 implies x=0 or y=0.i.e YZ plane or XZ plane.Hence it represents a pair of planes at right angles

Q7. Two sets A and B are said to be disjoint iff
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Two sets are called disjoint if and only if these two set have no common element i.e A∩B=∅

Q8. z +  if and only if
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let Z=x+iy then we have 

So 

Now z + 


Q9. If 2nd, 3rd and 4th terms in the expansion of are 240, 720 and 1080 respectively, then the value of n is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q10. In the first three papers each of 100 marks , Rishi got 95 , 72 , 83 marks . If he wants an average of greater than or equal to 75 marks and less than 80 marks, find the range of marks he should score in the 4th paper .
Answer : Option D
Explaination / Solution:

et the marks scored by Rishi in the fourth paper be x.

Then 

Multipling the inequality throughout by 4 ,we get