CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Coefficient of correlation between the observations ( 1, 6 ) , ( 2 , 5 ) , ( 3 , 4) , ( 4 , 3 ) , ( 5 , 2 ) , ( 6 , 1 ) is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

use,r(x,y)=1ni=1n(XiX¯)(YiY¯)1ni=1n(XiX¯)21ni=1n(YiY¯)2
Q2. The distance between the parallel lines 3x + 4y + 13 = 0 and 3x + 4y – 13 = 0 is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Distance between parallel lines is given by 

Now substituting the values we get,

= 



Q3. Let p and q be two prepositions given by p : A parallelogram is a rhombus. q : The diagonals are at right angles. The compound proposition “ A parallelogram is a rhombus iff its diagonals are at right angles “ is represented by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

iff means a double implication statement so symbolic form has ↔

Q4. The greatest positive integer, which divides , is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If n = 0 the given expression becomes 1.2.3.4........r = r! Also when n = 1 one more extra term will be there in the product  2.3.4........which is also divisible by r!.

Q5. The number of tangents to the circle which pass through the point ( 3, - 2), is
Answer : Option D
Explaination / Solution:


After completing the square,we get

so center is (4,3) and radius is 4.

Distance between center and given point   which is greater than 4.

hence point lies outside the circle .

Since point lies outside of the circle there will be 2 tangents since two tangents can be drawn from external point to a circle.


Q6.

If 12C4 + 12C=nC5  ,then n is equal to


Answer : Option B
Explaination / Solution:

We have  nCr - 1  + nCn+1Cr

Hence 12C4 + 12C13C5 ................(i)

But given 12C4 + 12C=nC5 ................(ii)

Comparing (i) and (ii) we get  n = 13


Q7. If the angles of a triangle be in the ratio 1 : 4 : 5, then the ratio of the greatest side to the smallest side is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q8. The radius of the sphere through the points ( 4 ,3 , 0 ) , ( 0 , 4 , 3 ) ,( 0 , 5 , 0 ) and ( 4 , 0 , 3 ) is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

we know that general equation of sphere is  

since sphere passing through the points  ( 4 ,3 , 0 ) , ( 0 , 4 , 3 ) ,( 0 , 5 , 0 ) and ( 4 , 0 , 3 ) so putting these values one by one in given equation , we get

16+ 9+ 8g + 6f + c=0    =>8g +6f +c = -25  -------------1)

16 +9 +8f +6h +c=0    =>8f + 6h +c= -25   -----------2)

25 + 10f +c  = 0       -----------------------3)

16+ 9+ 8g + 6h +c=0    =>8g +6h +c= -25  -------------4)

by 2) - 4 ) we have  f = g

using this in 1) we have 16f +c = -25 -------5)

Now solving 3) and 5) we get f=0 

using value of f  we have g= 0 , h= 0 , c= -25

Now radius =  =  =5


Q9. If A and B are two sets , then A∪B=A∩BA∪⁡B=A∩⁡B iff
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q10. If  are non real complex numbers such that  are real numbers , then
Answer : Option A
Explaination / Solution: