CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Two perpendicular tangents to the circle  meet at P. The locus of P is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

locus of P is a circle with centre at origin and radius .This is known as the director circle of the circle 
Q2. 5 persons board a lift on the ground floor of an 8 storey building. In how many ways can they leave the lift?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Since they are boarding from ground floor and we are considering the number of ways they leave the lift ,we can consider there are 7 floor sas we exclude the ground floor)

As each of the 5 persons can leave the lift in 7 ways, required number of ways= 75 

 


Q3. The area of a triangle is  and its perimeter is 8 cm. The radius of its inscribed circle is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q4. The lines, which do not lie in the same plane, are called ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Lines which lie in same plane can be parallel, coincident or intersecting. Skew lines are those lines which lie in different planes and never meet to each other

Q5. Let U = { 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 } , A = { 1,2,5 } , B = { 6,7 }. Then A∩B′ is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q6. Multiplicative inverse of the non zero complex number x + iy (x,y∈R,)
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Multiplicative inverse of the complex number x + iy =          
Q7. The number of dissimilar terms in the expansion of is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8. What is the solution set for  ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

We have                                     [  |x| or absolute value of x is always positive or zero but never negative ]


Q9. is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. pth term of an A.P. is q and qth term is p, its (p+ q)th term is
Answer : Option B
Explaination / Solution: