CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1.

A 5 year old girl Sita and her grandmother, together met an accident. Her grandmother got her leg fractured but Sita didn’t suffer from any fractures :

i. At young age bones are more flexible and contain lots of organic matter.
ii. Sita’s has a more powerful immune system than her grandmother.
iii. In old people bones become hard and brittle.


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Generally bones are flexible at young age and become hard and brittle at old age.

Q2. The ciliated columnar epithelium cells in human are known to occurs in
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Ciliated columnar epithelium cells in human occur in bronchioles and fallopian tube. They contain small hair like cilia on free surface. This helps to move egg in to fallopian tube. In bronchioles it helps to move mucus or dust particles.

Q3. Diener discovered
Answer : Option A
Explaination / Solution:

T.O. Diener discovered a new infectious agent that was smaller than viruses and caused potato spindle tuber disease. It was found to be a free RNA. it lacked the protein coat that is found in viruses, hence the name viroid.

Q4. In plant cell, the cytoplasm of the adjacent cells are connected through bridges called
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Plasmodesmata is a narrow thread of cytoplasm that passes through the cell walls of adjacent plant cells and allows communication between them.

Q5. Element required for nitrogen metabolism is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Plants obtain it in the form of molybdate ions. It is a component of several enzymes, including nitrogenase and nitrate reductase both of which participate in nitrogen metabolism.

Q6. Which digestive disorder reduces the absorption of food?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The abnormal frequency of bowel movement and increased liquidity of the faecal discharge reduces the absorption of food leading to diarrhoea.

Q7. Ramesh is suffering from cough and cold. However his taste receptors are working quite well, yet his food do not give him characteristic flavour and is thus less enjoyable because :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

During cough and cold, taste buds works properly but olfactory receptors present in nose are badly affected. Due to this foods become less enjoyable as smell play role in tasting food.

Q8. In mosses, the sex organs are arise from
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In sexual reproduction, the sex organs antheridia and archegonia are produced at the apex of the leafy shoots.

Q9. Who was the first to explain that cells divide?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The German doctor Rudolf Virchow proposed in 1855 that all cells result from the division of previously existing cells, and this idea became a key piece of modern cell theory.

Q10. plants respond to higher concentration leads to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The fact that  plants respond to higher  concentration byshowing increased rates of photosynthesis leading to higher productivity .They are allowed to grow in carbon dioxide enriched atmosphere that leads to higher yields.