CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. The genetic material of virus is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Most viruses have either RNA or DNA as their genetic material. The nucleic acid may be single- or double-stranded. The entire infectious virus particle, called a virion, consists of the nucleic acid and an outer shell of protein.

Q2. Symplastic movement is aided by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Symplastic movement may be aided by cytoplasmic streaming. We can observed cytoplasmic streaming in cells of the Hydrilla leaf.

Q3. In legumes, rhizobium bacteria are found in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Nitrogen-fixing bacteria, especially roots of legumes, can fix this atmospheric nitrogen into biologically usable forms.

Q4. The reflex action of vomiting is controlled by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Vomiting is believed to be controlled by two distinct brain centres—the vomiting centre and the chemoreceptor trigger zone—both located in the medulla oblongata. The vomiting centre initiates and controls the act of emesis, which involves a series of contractions of the smooth muscles lining the digestive tract.

Q5. Match the ear part and their shapes :
column A
a) Stapes
b) External auditory canal
c) Malleus
d) Incus

column B
i) anvil shaped
ii) hammer shaped
iii)S- shaped
iv) stir-up shaped
Answer : Option A
Explaination / Solution:

There are three differentkinds of bone present in middle ear of human beings to amplify the sound receivedby ear. Stapes is stir-up shaped, external auditory canal is S-shaped, Malleus is hammer shaped and incus is anvil shaped.

Q6. The phenomenon of having two types of spores by the same plant is called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The phenomenon of having two types of spores by the same plant is called heterospory. Male spores are small ( micro) and female spores are comparatively larger ( macro)than males like Selaginella and Salvinia are heterosporous.

Q7. Plasmodesmata takes parts in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The cell wall and middle lamellae may be traversed by plasmodesmata which connect the cytoplasm of neighbouring cells by forming mitotic plates.

Q8. Photorespiration in  plants begins from
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Photorespiration in C3 plants start with Phosphoglycolate as primary acceptor in presence of RUBP enzyme to form a two carbon compound and a three carbon compound.

Q9. Read the following :

i. During chloride shift , the chloride ions diffuse from RBC’s into the blood plasma.
ii. Chloride shift, helps to maintain ionic balance and chemical neutrality.
iii. Chloride shift occurs during transport of .
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Chloride shift is a process which occurs in a cardiovascular system and refers to the exchange of bicarbonate and chloride across the membrane of red blood cells. Chloride shift helps to maintain ionic balance and chemical neutrality.

Q10. Some girls develop male secondary sexual characters like beard, moustaches, hoarse voice etc. This is called
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Development of secondary sexual characters like beard, moustaches , hoarse voice etc in girls is called adrenal virilism. This occurs due to excessive secretion of adrenaline hormone.