CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Main function of Nickel (Ni2+) in leaves and root is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Main function of Nickel ions in leaves and root is metabolism of urea and ureides to form amino acids and protein in plant body.

Q2. Correct sequence of layers in gut wall from inside to outside is :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The wall of alimentary canal is made of four layers performing different functions. The inner most layer is called mucosa followed by submucosa,muscularis and serosa. Theses layers are made of different kind of tissues to perform different function.


Q3. Mohan lacks one or more type of cone cells in the retina of his eye. So he will suffer from :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Colour perception of human eye is due to presence of cones in their retina. If one of more kinds of cones are missing from retina of eye, the person suffer from genetic disease called colour blindness.

Q4. The sporophytes bearing sporangia having leaf-like appendages are called
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The sporophytes bear sporangia that are subtended by leaf-like appendages called sporophylls.

Q5. Middle lamella is mainly composed of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The middle lamella is a layer mainly of calcium pectate which holds or glues the different neighbouring cells together.

Q6. Scientist awarded noble prize in 1960 for tracing the path of carbon is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Melvin Calvin awarded noble prize in 1960 for tracing the path of carbon during photosynthesis. The cycle of event is named after him as Calvin cycle.

Q7. Habit of Cigarette smoking can lead to :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The habit of Cigarette smoking can lead to coughing, emphysema and loss of cilia lining the respiratory tract. It contain nicotine that breaks the wall of alveoli to reduce respiratory surface.

Q8.

Tanay is diagnosed with a tumor in his parathyroid. He will show out of the following symptoms
i. excretion of calcium in urine
ii. osteoporosis
iii. tetany
iv. deposition of calcium in kidney tubules


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Parathyroid hormone is released from parathyroid glands that regulate calcium ions in the body. The person suffering from tumor of parathyroid show symptoms of osteoporosis and deposition of calcium in kidney tubules.

Q9. Which phyla does not possess a coelom?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Phylum Platyhelminthes does not possess a coelom. Coelom is the body cavity in between organs. Animals with coelom are called coelomate and those without it is called acoelomate.

Q10. The exoskeleton of arthropods have
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Exoskeletons of arthropods, have a complex polysaccharide called chitin. These complex polysaccharides are heteropolymers.