CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Micronutrients are otherwise called as
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Micronutrients or trace elements, are needed in very small amounts(less than 10 mole Kg –1 of dry matter). These include iron, manganese, copper, molybdenum, zinc, boron, chlorine and nickel.

Q2. Brunner’s gland is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Brunner’s glands are submucosal mucin secreting glands localized predominantly in the duodenal bulb and proximal duodenum, decreasing progressively in size and number in the distal portions. Sub-mucosal glands (Brunner’s glands) provide alkaline medium.

Q3. Hypothalamus helps to maintain homeostasis by controlling hunger, thirst, blood pressure, temperature feelings etc. So it is an important link between
Answer : Option D
Explaination / Solution:

One of the most important functions of the hypothalamus is to link the nervous system to the endocrine system via the pituitary gland (hypophysis). The hypothalamus is located below the thalamus and is part of the limbic system

Q4. Laminaria and Fucus belong to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The common forms of Brown algae or Phaeophyceae are Ectocarpus, Dictyota, Laminaria, Sargassum and Fucus.2

Q5. Select the incorrect matching
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Mitochondria contain cristae, finger like projection of inner layer, thylakoid is present in chloroplast and lysosome is a digestive enzyme but RNA is absent in Chromosome.

Q6. Photosynthesis take place in
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Photosynthesis takes place only in the green parts of the plants, mainly the leaves.

Q7. Pharynx is the common passage for food and air but still food do not enter into the windpipe due to the presence of
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The epiglottis is a leaf-shaped flap of cartilage located behind the tongue, at the top of the larynx, or voice box. The main function of the epiglottis is to seal off the windpipe during eating, so that food is not accidentally inhaled.

Q8. The cross-section of the body of an invertebrate is given below. Identify the animal which has this body plan.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

In some animals, the body cavity is not lined by mesoderm, instead, the mesoderm is present as scattered pouches in between the ectoderm and endoderm. Such a body cavity is called pseudocoelom and the animals possessing them are called pseudocoelomates, e.g.,aschelminthes such as round worm.

Q9. Select the group of fat soluble vitamins from the followings
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Vitamins A, D, E and K are fat soluble but insoluble in water. Vitamin B and C are water soluble vitamins.

Q10. Rh incompatibility develops when :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A special case of Rh incompatibility (mismatching) has been observed between the Rh-ve blood of a pregnant mother with Rh+ve blood of the foetus.