CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Tendons connect
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Tendons are dense connective tissue which provide strength and attach muscles to bones.

Q2. In five kingdom of classification, the kingdom Plantae are autotrophic, eukaryotic and
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Kingdom plantae includes all types of eukaryotic, multicellular, photosynthetic plants found in this biosphere. Most of the organism in this kingdom is autotrophs, which synthesis their own food with the help of solar energy.

Q3. Process of parturition is facilitated by :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The process of parturition begins after completion of gestation period. The muscles present in uterus start contracting due to release of hormone relaxin and Oxytocin.

Q4. The requirement of micro nutrient are always low if the concentration increases it leads to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The requirement of micronutrients is always in low amounts while their moderate decrease causes the deficiency symptoms and a moderate increase causes toxicity.

Q5. The part which is common passage for both digestive and respiratory tracts :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In humans the pharynx is part of the digestive system and also of the conducting zone of the respiratory system. The oesophagus and the trachea (wind pipe) open into the pharynx.


Q6.

Match the following :
 

Column AColumn B
a) Unipolar nervesi) Nerve cells of retina
b) Mixed nervesii) Nerve cells of cerebral cortex
c) bipolar nervesiii) Nerves of embryonic stage
d) Multipolar nervesiv) All the spinal nerves

 

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Unipolar nerves are present in nerves of embryonic stage. Mixed nerves are found in all the spinal nerves. Bipolar nerves are present in nerve cells of retina. Multipolarnerves are present in nerve cells of cerebral cortex.

Q7. The half of the total carbon dioxide fixation on earth is carried out by algae through
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Being photosynthetic, algae increase the level of dissolved oxygen in their immediate environment.

Q8. Animal cell do not possess
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Animal cell do not possess plasmodesmata but it contain ribosomes, centriole andplamalemma. Plasmodesmata is the connection between two plant cells.

Q9. In Bacterial photosynthesis, hydrogen donar is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In green plants is the hydrogen donor and is oxidised to  . Some organisms do not release  during photosynthesis. When H2S, instead is the hydrogen donor for purple and green sulphur bacteria, the ‘oxidation’ product is sulphur or sulphate depending on the organism.

Q10. The exposure of carbon monoxide to animals
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The toxicity in animals is caused by the extraordinary affinity of carbon monoxide for haemoglobin which is responsible for the oxygen transport (approx. 250 times greater affinity of carbon monoxide compared to oxygen.because of higher affinity it destroys the haemoglobin.