CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Adrenal medulla consists of a cluster of _____ nerves and those cells are also known as _____ cells :
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Adrenal medulla consists of a cluster of sympathetic nerves and those cells are also known as chromaffin cells. Adrenal medulla is part of the adrenal gland located at the center of the adrenal gland.

Q2. The elements involved in delay of flowering if their concentration is low are
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Deficiency of N, K, S and Mo causes stunted growth because of inhibition of cell division. Deficiency of N, S and Mo delays flowering.

Q3.

Match the cells and their secretions:

Cell TypeSecretion
a) Goblet celli) succusentericus
b) Oxyntic cellsii) mucus
c) Chief cellsiii) acid
d) Intestinal gland cellsiv) pepsinogen


Answer : Option B
Explaination / Solution:

The intestinal mucosal epithelium has goblet cells which secrete mucus. The secretions of the brush border cells of the mucosa along with the secretions of the goblet cells constitute the intestinal juice or succusentericus. The peptic or chief cells which secrete the proenzyme pepsinogen. The parietal or oxyntic cells secrete HCl acid.

Q4. Brain stem is the support system of brain and is the collective name for :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The brainstem (or brain stem) is the posterior part of the brain, adjoining and structurally continuous with the spinal cord. In the human brain the brainstem includes the midbrain, the pons, and the medulla oblongata. Sometimes the diencephalon, the caudal part of the forebrain, is included.

Q5. Angiosperm: roots :: Phaeophyceae:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The plant body of phaeophyceae is usually attached to the substratum by a holdfast whereas the angiosperms attach to the substratum with the help of roots.

Q6. Which is common in plant and animal cells
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Mitochondria are present in both plant as well as animal cells. Plastids and central vacuoles are present in plant cells and centrioles are present in only animal cells.

Q7. Photosynthesis is maximum in
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There is maximum absorption by chlorophyll a, in the red region and so there is higher rate of photosynthesis.

Q8. The value of TV is about 500 ml for an average adult human male but only some part of it enters lung alveoli and rest of it fills respiratory passage. What should be the distribution ratio for alveolar volume /respiratory passage volume:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Tidal volume (TV) = volume moved in one breath. Normal = 500 ml

  • About 70% of TV reaches alveoli (350 ml) Only this amount is involved in gas exchange
  • 30% in airways =respiratory passage (anatomical dead space)

So ratio = 350:150= 7:3


Q9. The largest phylum of kingdom animalia is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Arthropoda is the largest phylum of kingdom animalia. It includes all insects, arachnids, myriapods and crustaceans. They are characterized by jointed limbs and cuticles.

Q10. Enzymes functional inside the living cells are called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Enzymes functional inside the living cells are called endoenzyme or intracellular enzyme. It function only inside the cell in which it was produced.