Engineering Mathematics - Online Test

Q1. The area enclosed between the straight line y = x and the parabola y = x2 in the x-y plane is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q2. For the spherical surface x2 + y2 + z2 = 1,  the unit outward normal vector at the point (1/√2, 1/√2, 0)is given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

To find the direction of normal, take the gradient i.e. 
8 unit vector will become
 

Q3. At x = 0, the function f(x) = x3 + 1 has
Answer : Option D
Explaination / Solution:


So, x = 0 is point of inflexion 

Q4. For the matrix   ONE of the normalized Eigen vectors is given as
Answer : Option B
Explaination / Solution:


To find eigenvector, first find Eigen-values by solving equation 

So for λ = 2, the eigenvector 15

Normalized Eigen Vector


Q5. The inverse Laplace transform of the function F(s) = 1/(s(S+1)) is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. +2y + z = 4
2x + y + 2z = 5
x - y + z = 1
The system of algebraic equation given above has
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Consider the differential equation  with the boundary conditions of y(0) = 0 and y(1) = 1. The complete solution of the differential equation is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. A box contains 4 red balls and 6 black balls. Three balls are selected randomly from the box one after another, without replacement. The probability that the selected set contains one red ball and two black balls is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Let X be a nominal variable with mean 1 and variance 4. The probability P(X < 0) is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


which is greater than zero and less than 0.5

Q10. Choose the CORRECT set of functions, which are linearly dependent.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.