Engineering Mathematics - Online Test

Q1. The value of 

Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2. The area of the region bounded by the parabola y = x2 +1 and the straight line x+y = 3 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 At the point of intersection of the curves, y = x2 +1 and x+y = 3 i.e., y=3-x, we have 


Q3. The respective expressions for complimentary function and particular integral part of the solution of the differential equation  are
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q4. Four cards are randomly selected from a pack of 52 cards. If the first two cards are kings, what is the probability that the third card is a king?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

There are 4 kings in a pack of 52 cards. If 2 cards are selected and both are kings, remaining cards will be 50 out of which 2 will be kings.

Q5. Given i = √-1 the value of the definite integral 
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q6.  Let A = [ αij ], 1≤ i, j ≤ n with n ≥ 3 and aij = i.j . The rank of A is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q8.  The two Eigen values of the matrix  have a ratio of 3 : 1 for p = 2. What is another value of p for which the Eigen values have the same ratio of 3 : 1?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let A = 
Given that two eigen values of A are in 3:1 
Ratio for p = 2  
⇒ Characteristic equation λ2 -4λ+3 = 0 (by substituting p=2) 
⇒ λ=1,3 

Eigen values 5, 5/3 are in ratio 3:1
P = 14/3

Q9. A fair (unbiased) coin was tossed four times in succession and resulted in the following outcomes: (i) Head, (ii) Head, (iii) Head, (iv) Head. The probability of obtaining a 'Tail' when the coin is tossed again is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10.  can be expressed as
Answer : Option C
Explaination / Solution: