Engineering Mathematics - Online Test

Q1. The bisection method is applied to compute a zero of the function f(x) = x4 - x3 - x2 – 4 in the interval [1,9]. The method converges to a solution after ______ iterations.
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2. Which of the following graph is isomorphic to

Answer : Option B
Explaination / Solution:

The graph in option (A) has a 3 length cycle whereas the original graph does not have a 3 length cycle The graph in option (C) has vertex with degree 3 whereas the original graph does not have a vertex with degree 3 The graph in option (D) has a 4 length cycle whereas the original graph does not have a 4 length cycle

Q3. An automobile plant contracted to buy shock absorbers from two suppliers X and Y. X supplies 60% and Y supplies 40% of the shock absorbers. All shock absorbers are subjected to a quality test. The ones that pass the quality test are considered reliable Of X's shock absorbers, 96% are reliable. Of Y's shock absorbers, 72% are reliable. The probability that a randomly chosen shock absorber, which is found to be reliable, is made by Y is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

                  x           y 
Supply     60%     40% 
Reliable   96%     72% 
Overall     0.576   0.288
P(x) = 0.288/(0.576 + 0.288) = 0.334

Q4. A political party orders an arch for the entrance to the ground in which the annual convention is being held. The profile of the arch follows the equation y = 2x − 0.1x2 where y is the height of the arch in meters. The maximum possible height of the arch is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


x = 10
y = 20 - 10 = 10m

Q5.  Function f is known at the following points

The value of computed using the trapezoidal rule is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q6. Which one of the following functions is continuous at x = 3 ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:


f(x) is continuous at x 3

Q7.  Which one of the following does NOT equal 
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If matrix B is obtained from matrix A by replacing the 1th row by itself plus k times the mth row, for 1 ≠ m then det(B)=det(A). With this property given matrix is equal to the matrices given in options (B),(C) and (D). 

Q8. Suppose p is number of cars per minute passing through a certain road junction between 5 PM and 6PM, and p has a Poisson distribution with mean 3. What is the probability of observing fewer than 3 cars during any given minute in this interval?
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q9. What is the logical translation of the following statement? “None of my friends are perfect.”
Answer : Option D
Explaination / Solution:

“None of my friends are perfect” 


Q10. Out of all the 2-digit integers between 1 and 100, a 2-digit number has to be selected at random. What is the probability that the selected number is not divisible by 7?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The number of 2 digit multiples of 7 = 13 
∴ Probability of choosing a number
Not divisible by 7 = (90-13)/90 = 77/90