Engineering Mathematics - Online Test

Q1.
Newton-Raphson method is used to compute a root of the equation x2 - 13 = 0 with 3.5 as the initial value. The approximation after one iteration is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. What is the possible number of reflexive relations on a set of 5 elements?

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Consider the set S = {1, ω, ω2}, where ω and ω2 are cube roots of unity. If * denotes the multiplication operation, the structure (S, *) forms 
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. What is the value of 
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. If two fair coins are flipped and at least one of the outcomes is known to be a head, what is the probability that both outcomes are heads?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Sample space = {HH,HT, TH} Required probability = 1/3

Q6. Four matrices M1, M2, M3 and M4 are dimensions p × q, q × r, r × s and s × t respectively can be multiplied in several ways with different number of total scalar multiplications. For example When multiplied as ((M1 × M2 ) × (M3 × M4 )) the total number of scalar multiplications is pqr+rst+prt. When multiplied as (((M1 × M2 ) × M3 ) × M4 ) , the total number of scalar multiplications is pqr+prs+pst. 
If p=10, q=100, r=20, s=5 and t=80, then the minimum number of scalar multiplications needed is 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Multiply as (M1 × (M2 × M3 )) × M4
The total number of scalar multiplication is 
= qrs + pqs + pst 
= 10000 + 5000 + 4000 = 19000

Q7. Consider the matrix as given below.

Which one of the following provides the CORRECT values of eigenvalues of the matrix? 
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Given matrix is upper triangular matrix and its diagonal elements are its eigen values = 1, 4, 3

Q8. An application loads 100 libraries at startup. Loading each library requires exactly one disk access. The seek time of the disk to a random location is given as 10ms. Rotational speed of disk is 6000rpm. If all 100 libraries are loaded from random locations on the disk, how long does it take to load all libraries? (The time to transfer data from the disk block once the head has been positioned at the start of the block may be neglected)
Answer : Option B
Explaination / Solution:

6000 rotations ________ 60 sec 1 rotation ________10 ms Rotational latency = 5ms Time for one disk access = 15 ms Time to load all libraries = 15 ×100 = 1500ms = 1.5 sec

Q9. Given i = −1, what will be the evaluation of the definite integral 
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q10. Consider a finite sequence of random values X = [x1x2,...xn]. Let µx be the mean and σx be the standard deviation of X .Let another finite sequence Y of equal length be derived from this as yi = a* xi + b, where a and b are positive constants. Let µy be the mean and σy be the standard deviation of this sequence. Which one of the following statements is INCORRECT? 
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.