Engineering Mathematics - Online Test

Q1. (1217)8 is equivalent to
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. An unbalanced dice (with 6 faces, numbered from 1 to 6) is thrown. The probability that the face value is odd is 90% of the probability that the face value is even. The probability of getting any even numbered face is the same. If the probability that the face is even given that it is greater than 3 is 0.75, which one of the following options is closest to the probability that the face value exceeds 3?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. .For the composition table of a cyclic group shown below

Which one of the following choices is correct?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Which one of the following is the most appropriate logical formula to represent the statement “Gold and Silver ornaments are precious” The following notations are used: G(x): x is a gold ornament S(x): x is a silver ornament P(x): x is precious
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. The binary operation ∨ is defined as follows ;

Which one of the following is equivalent to P∨Q?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6.  evaluates to
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Consider the following well-formed formulae:

Which of the above are equivalent?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Consider n disk system with 100 cylinders. The requests to access the cylinders occur in the following sequence:4, 34, 10, 7, 19, 73, 2, 15, 6, 20 Assuming that the head is currently at cylinder 50, what is the time taken to satisfy all requests if it takes 1 ms to move from one cylinder to adjacent one and shortest seek time first policy is used?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9.
A hard disk has 63 sectors per track, 10 platters each with 2 recording surfaces and 1000 cylinders. The address of a sector is given as a triple〈c, h, s〉, where c is the cylinder number, h is the surface number and s is the sector number. Thus, the 0th sector is addressed as 〈 0, 0, 0〉 , the 1st sector as 〈 0, 0, 1〉 and so on.
The address 〈400, 16, 29〉 corresponds to sector number:
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10.
A hard disk has 63 sectors per track, 10 platters each with 2 recording surfaces and 1000 cylinders. The address of a sector is given as a triple〈c, h, s〉, where c is the cylinder number, h is the surface number and s is the sector number. Thus, the 0th sector is addressed as 〈 0, 0, 0〉 , the 1st sector as 〈 0, 0, 1〉 and so on.
The address of 1039th sector is

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.