Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids - Online Test

Q1. The following reaction is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

This is Friedal Craft reaction.

Q2. Arrange the following compounds in decreasing order of their acid strength: i) trichloroacetic acid ii) trifluoroacetic acid iii) acetic acid and iv)formic acid
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Fluorine is most electronegative so it increases acidity.

Q3. CH3CHO and C6H5CH2CHO can be distinguished chemically by:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

CH3CHO will give iodoform test and C6H5CH2CHO will not give iodoform test.
Q4. Which of the following acids does not exhibit optical isomerism?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Maleic Acid shows Geometrical Isomerism but does not give optical isomerism.

Q5. The correct sequence of steps involved in the mechanism of Cannizzaro's reaction is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In cannizaro reaction 1st nucleophile OH− attacks on carbonyl carbon. Then hydride shifting take place. Followed by proton transfer.
Q6. The compound obtained when acetaldehyde reacts with dilute aqueous sodium hydroxide exhibits:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

CH3CH=CHCHO is the product which is suitably substituted so will show geometrical isomer.
Q7. Benzaldehyde and acetone can be best distinguished using
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Aldehydes show tollen’s test while acetone which is a ketone doesnot give tollen’s test.

Q8. Acetone is treated with excess of ethanol in the presence of hydrochloric acid. The product obtained is:
Answer : Option D
Explaination / Solution:


Q9.
Identify the product in the reaction


Answer : Option A
Explaination / Solution:


Q10. The incorrect IUPAC name is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Numbering is done in a way that CO gets the lower number.