GK - Online Test

Q1. What is the capital and currency of Algeria?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Algiers is the capital and Dinar is the currency of Algeria. 
Note: Algeria officially the People's Democratic Republic of Algeria, is a sovereign state in North Africa on the Mediterranean coast. Algeria is the tenth-largest country in the world, and the largest in Africa.

Q2. Which of the following state has become the first state to opt out of ‘National Health Protection Scheme (Modicare)?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

West Bengal has become the first state to opt out of ‘National Health Protection Scheme’ also known as ‘Modicare’ which has been announced in the Union Budget 2017-18. Chief Minister of West Bengal Mamta Banerjee said that the NHPS is similar to West Bengal’s existing ‘Swasthya Sathi’ scheme.

Q3. Which of the following is the capital of Thailand?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Bangkok is the capital and largest city of Thailand.

Q4. The chief of the three(Air,Water,Land) forces is;
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. The Defence Ministry has constituted an advisory committee to monitor and expedite capital acquisition projects for the modernization of the armed forces. Who among the following is the head of the advisory committee?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Defence Ministry has constituted an advisory committee headed by Vinay Sheel Oberoi, to monitor and expedite capital acquisition projects for the modernization of the armed forces. The committee will undertake an independent review and check the status of ongoing critical projects worth more than 500 crore rupees.

Q6. On which date, the National Energy Conservation Day is observed in India?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In India, the National Energy Conservation Day is observed every year on December 14. The day is observed to raise awareness about the importance of energy and its conservation.

Q7. Recently, who among the following has become the Prime Minister of Nepal?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

Nepal President Bidhya Devi Bhandari has appointed CPN-UML chairperson K P Sharma Oli as the Prime Minister (41st) after his left alliance routed the ruling Nepali Congress in the country’s parliamentary and local polls.

Q8. The 42nd G7 summit in 2016 was held in which country?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The 42nd G7 summit was held on May 26–27, 2016 in Kashiko Island, Shima, in Japan.

Q9. Indian constitution can be corrected in;
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Which of the following has become the first state to have a Transgender Welfare Board for welfare of transgender in various areas like education, employment, housing and health scheme?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Maharashtra has become the first state to have a Transgender Welfare Board for welfare of transgender in various areas like education, employment, housing and health scheme. It will also take care of Constitutional and Human Rights of transgender.