GK - Online Test

Q1. Hemavathy Dam is located in which state?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Hemavathy Dam is located in Karnataka on Hemavathy (tributary of kaveri) river.

Q2. Which of the following state government has made the ‘Super Straw Management’ mandatory in order to combat air pollution?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Punjab state government has made the ‘Super Straw Management’ mandatory in order to combat air pollution and stop burning of paddy straw or stubble before sowing the next crop. Note: The ‘Super Straw Management’, attached to the self-propelled combine harvester, cuts the paddy straw into small pieces and spread the same.

Q3. Which of the following country is hosting the 2016 UEFA European football championship?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Franceis the host nation of the 15th edition of UEFA European football championship 2016.

Q4. Accountant of central and state government is;
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Who among the following has become the President of Bangladesh for second term?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Abdul Hamid has become the President of Bangladesh for second five-year term. He was re-elected unopposed for another term.

Q6. ‘Sammakka Saaralamma Maha Jathra’ Tribal Festival 2018 has been celebrated in which of the following state of India?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

‘Sammakka Saaralamma Maha Jathra’ Tribal Festival 2018 has been celebrated in Eturunagaram, Telangana. The tribal people worship the tribal goddess “Sammakka” during the festival. Tribal people from Madhya Pradesh, Chhattishgarh, Odisha, Maharashtra and Andhra Pradesh would participate in this festival.

Q7. Which of the following country has launched the world’s first autonomous pods?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The Road and Transport Authority of Dubai (UAE) has launched the world’s first autonomous pods at the World Government Summit in Dubai, United Arabs Emirates (UAE). The autonomous pods are designed and engineered in the cooperation with US-based Next Future Transport.

Q8. Who is the author of the book “The Unseen Indira Gandhi”?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The book “The Unseen Indira Gandhi” has been authored by Dr. KP Mathur, who was the personal physician of former Prime Minister Indira Gandhi for nearly 20 years till her assassination in 1984.

Q9. The head or all in all of the three(Air,Water,Land) forces is;
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Which of the following country has become the world’s first country to legalise and then repeal same-sex marriage?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Bermuda has become the world’s first country to legalise and then repeal same-sex marriage. The Governor of the British Island Territory John Rankin approved the Bill reversing the right of gay couples to marry, despite 2017 Supreme Court ruling that authorized same-sex marriage.