GK - Online Test

Q1. The World Cancer Day is being observed every year across the world on ____.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The World Cancer Day is being observed every year across the world on February 4 to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020.

Q2. As per the report by Association for Democratic Reforms and National Election Watch, which of the following Chief Minister is richest Chief Minister in India?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu is the richest Chief Minister in India as per the report by Association for Democratic Reforms and National Election Watch. As per the report, 35% of incumbent chief ministers in India have criminal cases against them. Tripura Chief Minister Manik Sarkar has the lowest declared assets worth 27 lakhs.

Q3. The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as ______.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Current Account Deficit is the measurement of a country’s trade in which the value of goods and services it imports exceeds the value of goods and services it exports. The current account also includes net income, such as interest and dividends, as well as transfers, such as foreign aid, though these components tend to make up a smaller percentage of the current account than exports and imports.

Q4. Advocate general of states appointed by;
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Recently, National Informatics Centre has organized the ‘National Meet on Grassroot Informatics: VIVID 2018’. Which of the following is the theme for VIVID 2018?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The theme for VIVID 2018 is “Cyber Security & Innovation”. National Informatics Centre has organized the ‘National Meet on Grassroot Informatics: VIVID 2018’. The Meet is aimed at showcasing the various initiative of NIC in creating and enhancing the security of Digital Infrastructure in the country.

Q6. The Sariska National Park is located at which of the following state of India?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The Sariska Tiger Reserve is an Indian national park and wildlife refuge located in the Alwar district of the state of Rajasthan.

Q7. Which of the following port has received the ‘Good Score’ in a new ‘Port Performance Index’ compiled by Dun & Bradstreet?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Jawaharlal Nehru Port (Maharashtra), Kamarajar Port (Tamil Nadu) and Visakhapatnam Port (Andhra Pradesh) have received the ‘Good Score’ in a new ‘Port Performance Index’ compiled by Dun & Bradstreet. The index has been arrived at by combining the qualitative perception of stakeholders with quantitative outcome-based data.

Q8. Who among the following has chosen as the flag bearer of the Indian contingent at the Rio Games’ opening ceremony?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Olympic champion shooter Abhinav Bindra (33-year) has chosen as the flag bearer of the Indian contingent at the Rio Games’ opening ceremony on August 5.

Q9. Indian constitution give the permission to share his/her view to any court of India, to;
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Prince Charles of Britain has launched the 10 million-dollar Development Impact Bond (DIB) for India with which of the following objective?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Prince Charles of Britain has launched the 10 million-dollar Development Impact Bond (DIB) for India with the objective to help improve education over 200000 children in India. DIB is latest fund-raising initiative by the British Asian Trust and is considered as the largest bond of its type in South Asia.