GK - Online Test

Q1. What is the capital of Kyrgyzstan?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Bishkek is the capital and Som is the currency of Kyrgyzstan. 
Note: Kyrgyzstan is a rugged Central Asian country along the Silk Road, the ancient trade route between China and the Mediterranean.

Q2. Which of the following India’s App has won the best ‘M-Government Service Award’ in the Accessible Government category at World Government Summit 2018 in Dubai?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

India’s UMANG App (Unified Mobile Application for New-age Governance) has won the best M-Government Service Award in the Accessible Government category at World Government Summit 2018 in Dubai. The world’s largest biometric-enabled identification programme ‘Aadhaar’ won the best emerging technology award.

Q3. Which interface has been launched by National Payments Corporation of India (NPCI) for next-generation mobile banking?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The National Payments Corporation of India (NPCI) has launched “Unified Payments Interface (UPI)”, which will leverage trends such as increasing smart phone adoption and deeper penetration of mobile data. The UPI is a new payment method that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any bank) of a participating bank,merging several banking features, seamless fund routing and merchant payments into one hood.

Q4. Responsibility of contingency fund is given to;
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Recently, Union Cabinet has approved the proposal for ratification of Minamata Convention on Mercury and thereby enabling India to become a Party to Convention. Which of the following is correct regarding ‘Minamata Convention’?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Union Cabinet has approved the proposal for ratification of Minamata Convention on Mercury and thereby enabling India to become a Party to Convention. The ‘Minamata Convention’ is an international Treaty to protect human health the environment from anthropogenic emissions and release of mercury and mercury compounds. The convention has been named after the Japanese city Minamata.

Q6. Ringgit is a currency of which country?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Ringgit currency of Malaysia 
Indonesia- Rupiah 
Singapore- Singapore dollar 
Thailand- Baht 
Bangladesh – Taka

Q7. Which of the following state’s team has won the Senior Women’s National Football Championship for the first time at Cuttack, Odisha?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Tamil Nadu has won the Senior Women’s National Football Championship for the first time at Cuttack, Odisha. Tamil Nadu defeated Manipur 2-1. Skipper Indumathi has adjudged the player of final as well as tournament for her superlative performances.

Q8. Recently, the government has slashed interest rates on loans from the National Small Savings Fund (NSSF) to ____ from 9.5 per cent for FY17.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The government has slashed interest rates on loans from the National Small Savings Fund (NSSF) to 8.8 per cent from 9.5 per cent for FY17.

Q9. Prime minister appointed by;
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Which of the following Railway Zone has become the first rail zone with 100% LED lighting at stations?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

South Central Railway (SCR) has become the first rail zone with 100% LED lighting at stations. The SCR has become the first zone in Indian Railway to accomplish 100% lighting LED lighting at every station under its jurisdiction.