GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. If  then the value of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


=0       as 28-27-1= 0

Q2. Direction:There are five shoe companies: Puma, Nike, Adidas, Reebok and Bata. In the following line graphs, the first line graph shows the marked up price with respect to the cost price of the shoes and the second line graph shows the discount percentage given on the marked up price with the help of the given information answer the following questions. 

Which shoe company makes the highest profit, if the C.P. is INR 500 of each shoe?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

C.P. of Puma shoe = INR 500 
Marked up price of Puma shoe is 150% of the cost price 
⇒M.P. = INR 750 
Discount given is 25% on the marked price 
⇒S.P. = 750 – 25% of 750 
⇒S.P. = 750 – 187.5 
⇒S.P. = INR 562.5 
⇒Gain on Puma shoe = INR 62.5 
C.P. of Nike shoe = INR 500 
Marked up price of Nike shoe is 200% of the cost price 
⇒M.P. = INR 1000 
Discount given is 45% on the marked price 
⇒S.P. = 1000 – 45% of 1000 
⇒S.P. = 1000 – 450 
⇒S.P. = INR 550 
⇒Gain on Nike shoe = INR 50 
C.P. of Adidas shoe = INR 500 
Marked up price of Adidas shoe is 160% of the cost price 
⇒M.P. = INR 800 
Discount given is 50% on the marked price 
⇒S.P. = 800 – 50% of 800 
⇒S.P. = 800 – 400 
⇒S.P. = INR 400 
⇒Loss on Adidas shoe = INR 100 
C.P. of Reebok shoe = INR 500 
Marked up price of Reebok shoe is 180% of the cost price 
⇒M.P. = INR 900 
Discount given is 60% on the marked price 
⇒ S.P. = 900 – 60% of 900 
⇒ S.P. = 900 – 540 
⇒S.P. = INR 360 
⇒Loss on Reebok shoe = INR 140 
C.P. of Bata shoe = INR 500 
Marked up price of Bata shoe is 125% of the cost price 
⇒M.P. = INR 625 
Discount given is 10% on the marked price 
⇒S.P. = 625 – 10% of 625 
⇒S.P. = 625 – 62.5 
⇒S.P. = INR 562.5 
Now, Gain = 562.5 – 500 
⇒ Gain on Bata shoe = INR 62.5 
Hence, Bata and Puma made the highest gain.

Q3.
Principle: Import means bringing some consignment into India from a foreign country.

Facts: A consignment from Sri Lanka entered the territorial waters of India. However, this consignment never crossed the Indian custom barrier nor did it enter into the stream of commerce in India.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
120, 15, 105, 17.5, 87.5, ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

120/8 = 15

15*7 = 105

105/6 = 17.5

17.5*5 = 87.5

87.5/4 = 21.875

Q5. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

23) 1056 (45
      92
      ---
      136
      115
      ---
       21
      ---
     
 Required number = (23 - 21)    
                 = 2.

Q6.
Direction: Study the following graph carefully and answers the questions given below: 
Number of candidates appeared (in thousands) and Percentage of candidates qualified in a Competitive examination over the years
Number of candidates appeared (in Thousands)
Percentage of candidates qualified
How many candidates qualified in the year 2013?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Number of candidates qualified in the year 2013 
= (40000*25)/100 = 10000

Q7. Which ordered pair represents point R?
test
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8.
Following are the conditions for selecting Trainee Officers in an organization.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) has secured at least 60% marks in class 12.
(iii) be at least 22 years and not more than 29 years as on 1.1.2016
(iv) have secured at least 40% marks in the selection examination
(v) have secured at least 50% marks in personal interview
(v) be ready to sign a bond for 2 years.
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (i) above, but is a qualified CA, the case is to be referred to ED.
(b) at (v) above, but has secured at least 60% marks in the selection examination, the case is to be referred to Chairman.
In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Lata was born on March 14, 1991. She has secured 62% marks in class 12 and 65% marks in selection examination. She has also secured 58% marks in graduation and 48% marks in personal interview. She is ready to sign a bond for 2 years.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

For Chairman, instead of at least 50% marks in personal interview, if secures at least 60% marks in selection exam, the case is to be referred as Chairman. This case is satisfied here.

Q9. If two shirts are picked at random, what is the probability that either both are red or both are green?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Probabilities if both either are Red or either are green 
(4C2 + 4C2)/13C2 = (6+6)/78 → 2/13

Q10. If two shirts are picked at random, what is the probability that at most one is blue,?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Probabilities if at most one is blue = 
[(5C0*8C25C1*8C1)/ 13C2] = (1*28 + 5*8)/(78) = 34/39