CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Derivative of cos (sin x) w.r.t. sin x is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q2. Find the coordinates of the foot of the perpendicular drawn from the origin to 2x + 3y + 4z – 12 = 0
Answer : Option D
Explaination / Solution:

D.R.’s of the line are < 2 , 3 , 4 > .
Therefore , equation of the line is : 

Thus , the coordinates of any point P on the above line are P ( 2 , 3 ,4 ) .
But , this point P also lies on the given plane:
2(2) + 3(3 ) +4(4) – 12 = 0.
Therefore , the coordinates of the foot of perpendicular are given by : 
Q3. Solution of is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4. Find the approximate value of f(5.001) where 
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q5.

Feasible region (shaded) for a LPP is shown in Figure. Maximize Z = 5x + 7y.


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Corner points

Z = 5x +7 y

O(0, 0 )

0

 

B (3,4)

43…………………..(Max.)

A(7,0 )      

35

C(0,2)

14

 

Hence the maximum value is 43


Q6. The range of function f(x) = [x] is :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 integral part of x.

Q7. The value of det A where A=  lies in the interval

Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q8. If , then x =
Answer : Option D
Explaination / Solution:


Q9. If A and B are square matrices of the same order and AB = 3 I, then  is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If A and B are square matrices of the same order and AB = 3 I, then , 
Q10. A differential equation of the form y' = F(x,y) is homogeneous if
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A differential equation of the form y' = F(x,y) is homogeneous if F(x,y) is a homogeneous function of degree zero , so that we can convert it into variable separable form by y=vx.